Parę pytań o Octavie I

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wojjaco
    Classic
    • 2010
    • 27

Parę pytań o Octavie I

Także polecam Black Sun na ul. Równinnej
    Moja skodzina teraz stoi w komisie przy Biedronce (obok pętli autobusowej 19, 26).
  • Edek89
    Ambiente
    • 2009
    • 109

Parę pytań o Octavie I

Witam, z racji, że jestem dość świeżym posiadaczem Octavii I, mam parę pytań. Być może niektóre mogą wydać się śmieszne, bo to będzie zapewne prosta czynność, ale ja wole najpierw zapytać niż eksperymentować. Tak, więc do rzeczy:

- Jak zresetować licznik kilometrów przejechanych od ostatniego reseta?
    - Jak włączyć wyświetlacz środkowy między zegarami?
    - Do czego służą 2 pokrętła pod zegarami? (nie zdziwię się jak do powyższych czynności :P )
    - Jak przełączyć na światła przeciwmgielne, bo pokrętło dalej nie idzie, wciska się je jakoś, czy jak?

Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedz.

Komentarz

• sew1981
      RS
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2009
      • 10917
      • Fiat

" -Do czego służą 2 pokrętła pod zegarami? (nie zdziwię się jak do powyższych czynności )
      - Jak przełączyć na światła przeciwmgielne, bo pokrętło dalej nie idzie, wciska się je jakoś, czy jak?"

pokretla sluza m.im do kasowania inspekcji serwisowej - uzyj szukajki temat poruszany wiele razy na forum, ustawiwania zegarka itp, licznik sie resetuje w dzwigience prawej, masz guzik reset, kilometry tez powinno kasowac (bodajze) a te pokretla moze tez jakos do tego sluza, nigdy sie tym nie bawilem bo nie patrze na przebiegi
      - przeciwmgielne z przodu wlacza sie ciagnac pokretlo swiatel 1x do siebie (wlaczaja sie na wlaczenych pozycyjnych badz mijania), 2x do siebie wlacza rowniez tylnie przeciwmgielne - o ile dobrze pamietam

Komentarz

• ruwado
        RS
        • 2009
        • 14885
        • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez Edek89
        Jak zresetować licznik kilometrów przejechanych od ostatniego reseta?
        o cholera - najprostsze pytania są najtrudniejsze (robię to często, ale się nad tym nie zastanawiam), przekręć albo wciśnij i przytrzymaj chwilę - chyba)
        Do czego służą 2 pokrętła pod zegarami? (nie zdziwię się jak do powyższych czynności :P )
        jedno do resetowania licznika km (tego chwilowego właśnie), drugie do ustawiana zegara.
        Jak przełączyć na światła przeciwmgielne, bo pokrętło dalej nie idzie, wciska się je jakoś, czy jak?
        ja mam tylko tylne - wyciągam pokrętło do siebie.
        pozdrawiam - Darek

Komentarz

• Edek89
          Ambiente
          • 2009
          • 109

Reset niestety nie kasuje kilometrów. Kasuje jedynie dane z wyświetlacza po lewej stronie, czyli z bieżącej jazdy. Dzięki, za pomoc i czekam na dalsze odpowiedzi na inne pytania.

EDIT: Już widzę jest odpowiedz :wink: Jeszcze tylko pytanie, prawe czy lewe pokrętło jest od licznika kilometrów? Obstawiam prawe :wink:

Pozdrawiam

Komentarz

• ruwado
            RS
            • 2009
            • 14885
            • Octavia IV (NX3)

Kurde, aż sięgnąłem do instrukcji
            Jak zresetować licznik kilometrów przejechanych od ostatniego reseta?
            nacisnąć!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! i poczekać chilę trzymając go wciśniętym - pojawi się zero.

[ Dodano: Czw 10 Gru, 09 23:52 ]
            Zamieszczone przez sew1981
            licznik sie resetuje w dzwigience prawej,
            ale tylko licznik wskazań komputera.
            Ten zwykły licznik dzienny tak jak pisałem - cisnąć i trzymać chwilę.
            pozdrawiam - Darek

Komentarz

• Edek89
              Ambiente
              • 2009
              • 109

Zamieszczone przez ruwado
              [ Dodano: Czw 10 Gru, 09 23:52 ]
              Zamieszczone przez sew1981
              licznik sie resetuje w dzwigience prawej,
              ale tylko licznik wskazań komputera.
              Ten zwykły licznik dzienny tak jak pisałem - cisnąć i trzymać chwilę.
              Mówimy o tym liczniku kilometrów pod prędkościomierzem? To resetować go prawym pokrętłem pod zegarami?

Komentarz

• ruwado
                RS
                • 2009
                • 14885
                • Octavia IV (NX3)

EDIT: Już widzę jest odpowiedz :wink: Jeszcze tylko pytanie, prawe czy lewe pokrętło jest od licznika kilometrów?
                chyba to przy prędkościomierzu (prawe??!!). Popróbuj. To od zegara się przekręca, to od licznika się wciska.

[ Dodano: Czw 10 Gru, 09 23:58 ]
                Naprawdę zagiąłeś mnie przy tak podstawowej rzeczy... Zawsze to robię i nigdy się nie zastanawiam.
                pozdrawiam - Darek

Komentarz

• Edek89
                  Ambiente
                  • 2009
                  • 109

Ok, dzięki jutro sprawdzę. Zostało jeszcze tylko pytanie odnośnie, wyświetlacza środkowego między zegarami, korzystał ktoś z niego? On działa w każdym egzemplarzu czy część ma "atrapy"?

EDIT: przypomniała mi się jeszcze jedna sprawa. Guzik na kluczyku (nie mylić z pilotem) do czego służy?

Pozdrawiam

Komentarz

• ruwado
                    RS
                    • 2009
                    • 14885
                    • Octavia IV (NX3)

Zostało jeszcze tylko pytanie odnośnie, wyświetlacza środkowego między zegarami, korzystał ktoś z niego? On działa w każdym egzemplarzu czy część ma "atrapy"?
                    Ja go nie mam. Wskazania kompa mam na małym polu w zegarze na zmianę. Ty pewnie masz Maxi Dota.

A jeszcze tak na marginesie do licznika... jak podjeżdżam na stację paliw, to chyba tak jak pisałem wciskam przycisk z prawej strony przy prędkościomierzu i przytrzymuję chwilę. Na pewno się uda. (to są takie proste rzeczy, nad którymi się nie myśli - po jeżdżeniu 5,5 roku Lanosem sprzedałem go koledze z pracy. Kiedyś - jakieś kilka m - cy po sprzedaży ( w robocie przystawiamy się wzajemnie na parkingu) drugi kolega chciał mojego byłego Lanosika przestawić, bo ten co kupił zostawił kluczyki jak go nie było. Padło do mnie pytanie jako do byłego właściciela, jak włączyć światła... Po 5,5 roku szczęśliwej eksploatacji - za cholerę nie mogłem sobie przypomnieć

[ Dodano: Pią 11 Gru, 09 00:18 ]
                    przypomniała mi się jeszcze jedna sprawa. Guzik na kluczyku (nie mylić z pilotem) do czego służy?
                    nie wiem ja mam składany "scyzoryk" Sorki.
                    pozdrawiam - Darek

Komentarz

• jatagan
                      Classic
                      • 2009
                      • 34

do Edek89 = środkowy panel między zegarami nie da sie podświetlić. Zawiera informacje typu "technicznego " (nie zapięty pas, zaciągnięty ręczny, niski stan oleju , rezerwa paliwa, itp) . Zanim się zaświeci - to zapiszczy (tylko raz) Przy włączeniu zapłonu - przed uruchomienie silnika- zaświecą się wszystkie kontrolki. A tak na marginesie - jaja sobie z nas czynisz Waszeć? Jak myślisz -pod prawym "zegarem" jest pokrętło do regulacji lewego zegara i na odwrót ? Kupiłeś wóz bez instrukcji obsługi czy zasypiasz przy czytaniu?

Komentarz

• Edek89
                        Ambiente
                        • 2009
                        • 109

No przecież nie kupiłem nowego, żeby instrukcje mieć w zestawie bankowo :wink:

Pozostaje kwestia guzika na kluczyku :?:

PS. A TUTAJ ten LCD działa...?

Komentarz

• alfee
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 2583

Guzik na kluczyku zapala światełko do podświetlenia zamka, żebyś kluczykiem trafił.
                          Domyślam się, że masz rozładowaną baterię w kluczyku i dlatego nie świeci :P
                          Alfee
                          Ford Mondeo MKIII kombi Duratec HE 1.8 16V + LPG
                          Kawasaki ER5 :-)

Komentarz

• Edek89
                            Ambiente
                            • 2009
                            • 109

Zamieszczone przez alfee

Guzik na kluczyku zapala światełko do podświetlenia zamka, żebyś kluczykiem trafił.
                            Domyślam się, że masz rozładowaną baterię w kluczyku i dlatego nie świeci :P
                            Hehe, no widocznie, a ja już myślałem, że coś związanego z immobiliserem :wink:

Komentarz

• jatagan
                              Classic
                              • 2009
                              • 34

Edek89,
                              TUTAJ - są dwa wyświetlacze do octavii. Ja mam "mały" który działa jak mówię. Ten na filmie jest"duży" dla autka z "wyższym" standardem wyposażenia. Chyba sie nie myle - sprawdzę to w mojej instrukcji.Pozdro.

Komentarz

• Thundi
                                L&K
                                • 2005
                                • 1157

Przydało by się uschematyzować te odpowiedzi więc:
                                1. Pociągnąć prawe pokrętło pod zegarami do siebie i przytrzymać min 1s
                                2. Jeśli posiadasz Maxi-dot lub Half-dot to oba włączą się po przekręceniu kluczyka na pozycję zapłonu:
                                - Maxi-dot to wyświetlacz który zajmuje całą przestrzeń pomiędzy zegarami
                                - Half-dot to wyświetlacz który zajmuje połowę (dolną) tej przestrzeni
                                Jeśli nie masz takiego wyświetlacza to informacje komputera pokładowego (o ile go masz) wyświetlają się w wyświetlaczu lewym (tym w obrotomierzu)
                                3. lewe pokrętło do ustawiania godziny lewe do regulacji oświetlenia tablicy przyrządów i do resetowania kilometrów dziennych, dodatkowo odpowiednią kombinacją obu można skasować informacje wezwania do serwisu
                                4. Należy przy włączonych światłach pociągnąć pokrętło do siebie.
                                Z kluczykiem: Jeśli jest jeden przycisk to włącza lampkę w kluczyku jeśli dwa to jeden zamyka a drugi otwiera auto (jeśli ma się centralny zamek)
                                O ortografie dba FF.
                                Ranking sprzedaży nowych aut w Polsce w 2009 oraz 2008 (Excel):
                                http://thunderbolt2.prv.pl/sprzedaz/Ranking.xls
                                Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• Edek89
                                  Ambiente
                                  • 2009
                                  • 109

Znalazłem następną rzecz o którą chciałbym zapytać. Po stronie kierowcy obok przycisków od szyb jest taki szeroki przycisk z ludzikiem w kółku, od czego jest ten przycisk?

Komentarz

• Mustrum
                                    Classic
                                    • 2009
                                    • 3

Hey, ten przycisk służy do blokowania tylnich szyb, np. aby dzieci nie mogły się nimi bawić.

Komentarz

• phoneman
                                      RS
                                      • 2008
                                      • 3374
                                      • Octavia I (1U2)
                                      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Mustrum, i blokuje zapalniczkę w tunelu środkowym ( niektóre modele )
                                      .

Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł" k

Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów

Komentarz

• Jancio
                                        Classic
                                        • 2010
                                        • 9

PS. A TUTAJ ten LCD działa...?
                                        Odnośnie tego linku to też bym chciał żeby 90 tak chodziła :shock:

Komentarz

• Edek89
                                          Ambiente
                                          • 2009
                                          • 109

Niestety akumulator po raz pierwszy mi padł, ahh te mrozy... Mam problem z radiem, bo gdy go włączam mam napis SAFE i pojawiają się cztery cyfry, bodajże cztery zera. Czy mam tam wpisać jakiś kod? jeżeli tak, to gdzie go znajdę?

radio to wbudowane Skoda Symphony

Pozdrawiam

Komentarz

• Kordi
                                            Drive
                                            • 2008
                                            • 67

Co do radia - to ponieważ padł Ci akumulator zresetowało się radio. Należy wpisać kod radia (powinien być razem z dokumentami jego zakupu). Gdzieś na forum było już chyba jak to zrobić.

Komentarz

• Edek89
                                              Ambiente
                                              • 2009
                                              • 109

Z radiem już sobie poradziłem. Mam pytanie odnośnie ustawień centralnego zamka. Wcześniej miałem tak ustawione, że zamykając od środka guzikiem przy drzwiach nie dało się otworzyć auta klamką w środku, a teraz naciskając klamkę otwierają się drzwi. Jak zmienić to ustawienie?

Pozdrawiam

Komentarz

• Transporter
                                                Ambiente
                                                • 2009
                                                • 142

U mnie jest tak że po zablokowaniu cz z przycisku w drzwiach to aby otworzyć trzeba 2 razy pociągnąć za klamkę: za 1 razem odblokowuje się zamek(wyskakuje rygielek) a dopiero za 2 razem otwierają się drzwi...
                                                www.calorocznykierowca.blog.pl

Komentarz

• Edek89
                                                  Ambiente
                                                  • 2009
                                                  • 109

Dokładnie tak też właśnie jest, a chodzi mi o to jak zmienić to ustawienie na takie, że po naciśnięciu klamki rygiel nie wyskoczy. Takie ustawienie miałem wcześniej.

Komentarz

Pracuję...